29 april 2007

Söndag kväll


Dagen fortsatte med mera omplanteringar och ännu mera sådd.
Grönkål är ett måste för en hallänning. Eftersom det inte finns att köpa här i trakterna i den mängd som behövs till julkålen får man odla själv. I år har jag sått Baltisk Röd. Nej, jag är inte färgblind. Den blir mycket grön och fin vid förvällning. I landet kan man ta den för en prydnadsväxt, så fin är den.

Dessvärre ligger jordlopporna på lur i frilandet, beredda på att gnaga i sig småplantorna. Motelden blir att förså kålen i växthuset och plantera ut som rätt stora plantor. Då klarar de angreppen hyggligt bra.
Dagens blomstersådd: skiffergrå riddarsporrar. Kan det vara något, tro? Grå tinningarnas charm i rabatten...
Dagens toksådd: yngste sonen hade sett röda popcorn i en tidning. Alltså har det blivit en sålåda med röd majs.
Väldigt vad jag sått röda saker idag, när jag tänker efter. Borde kanske väntat till 1 maj....
Lite, lite grönska på vinstocken kan man se. Och långt därborta högt upp hänger min guldstjärna. Den syns knappt.
För något år sen kände jag en hård, kantig sak i jorden. Jag tog upp, tvättade av och såg att det var en guldfärgad liten stjärna av trä. Den hade säkert kommit från en juluppsats och sedan hamnat i komposten. Tyckte att jag jobbat flitigt och kunde vara värd en guldstjärna. Den får hänga kvar.
Annars är jag allergisk mot prylar både i växthuset och i trädgården som inte har direkt samband med odling eller sittplats.. Inga trädgårdstomtar göre sig besvär. Inga blå klot får rulla in.
Jag är nog en rätt trist typ, egentligen. Fast med guldstjärna.

12 kommentarer:

JULIEK sa...

Ha ha jag skrattar jo av deg som inte vil ha blå klot och andra saker i trædgården. Kom du ihåg nær jag børjade blogga, da tittade du inn på mina blå klot, men som du sa du øverlevde he he. Nu ligger det samma bildet ute på bloggen igjen : )

Lilla B sa...

julie: Jag ska GENAST gå dit och titta! :)) Och se om jag överlever...:)

Anonym sa...

Åh, vad det kliar i fingrarna när man läser om vad du sått! Och ser ditt växthus. Har inget själv - bara i mina drömmar.

Lilla B sa...

it-mamman: välkommen hit! Hoppas era vattkoppsbekymmer är på tillbakagång. Kom gärna på fler besök1

Dubbelörn sa...

Snart är jag på g... med odling i växthuset!!! Men tyvärr hinns inte med några frön i år utan här är det lättiplätt-varianten i år ;)

Nästa helg så ska växterna in!!!
Skyndar allt vad vi kan....

Kramar

Lilla B sa...

dubbelörnen: Allra första planteringen i mitt växthus skedde i mitten av maj. Men köpta växter. Det gick alldeles utmärkt!! Lycka till! Så spännande det sk bi att föja dina bravader i växthuset.

Annika sa...

I julas när jag var hemma hade min mamma gjort Halländsk Grönkål till julbordet. Lilla B, det var bland det GODASTE jag ätit!!! Jag åt så jag åt!!! kan nästan känna smaken än idag. Ljuvligt gott! Förstår att du odlar det i växthuset!

Ditt växthus ser så trevligt och mysigt ut. Har du fikat mkt där ännu iår? gillar ju ditt blå bord skarpt!

Lilla B sa...

annika: Den halländska grönkålen till jul är extremt god. Så fort plantorna har blivit lagom stora får de stå ute på frilandet. Där kan de finnas ända fram till jul. De klarar köld galant. Däremot kalasar rådjuren gärna på dem.

Jag tar med mig en kaffemugg alltsomoftast. Tycker att de målade trämöblerna gör sig bra, är bekväma och tillräckigt små. Ett prima fynd!

Bloggblad sa...

Jag har inte heller några dekorationer utöver blommor i trädgården - känns inte som om det behövs. Fast jag har hotat mina rabatter ibland: om de inte sköter sig kanske jag sticker ner några plastblommor!

Nej, nu ska jag ut och så lite ruccolafrön och basilika i krukor så jag får min pesto till sommaren. inte sitta vid datorn och surfa.

Lilla B sa...

Bloggblad: Ruccola är mums för jordlopporna. Alla korsbladiga växter är det ett krångel med här hos oss.
Basilikan står inomhus än så länge. Den får vänta några veckor till innan jag bär ut den i växthuset.

Dubbelörn sa...

Känner att jag kommer att ha miljoner frågor till dig *gapskratt*

Jordloppor??!!! Vad är det, kan inte påminna mig om att vi haft något sådant i vårt förra växthus... Hur känner man igen dem?!

Ruccola har jag odlat på friland o vi fick mängder. Basilikan hade vi inne i växhuset o de blev enorma-

Lilla B sa...

dubbelörnen: Jordloppor är små, små nästan lite randiga skalbaggar som finns ute på frilandet. Jag har alrig sett dem inne i växthuset. De slaktar fullständigt småplantor som kål, ruccola, rädisr. Man vet om man har dem Jag lovar. Och har man klarat ruccolan har man garanterat inte en endaste jordloppa inom synhåll. Eller hopphåll.
Test om man har jordloppor i landet:
När man en varm skön dag krälar runt i landet tar man ena handflatan lägger den rätt ner på jorden. Sprätter det iväg små saker ( som små sandkorn) då är det ajöss. Jordlopporna är där!
Tro mig, jag vet....