9 juni 2007

Luft och vatten

Man kan inte lufta växthuset för mycket under varma dagar. Det är en omöjlighet!

Om man inte har luftningsfönster med automatik får man ställa upp dem manuellt och låta dem vara öppna tills man går och lägger sig.

En del har för sig att ju varmare det är i växthuset desto bättre. Så är det inte. Fruktämnena i tomaterna förstörs vid för hög värme.

Lufta och vattna. Lufta och vattna.
Det är orden för dagen!

12 kommentarer:

JULIEK sa...

Ja dert forstår jag, plantene trenger ju også luft : )

Bloggblad sa...

Visste jag inte. Men jag lyssnar och lär - för jag gissar att samma sak gäller för min inglasade altan där jag har min physalisar. Kör korsdrag hela dagen såna här dagar.

johanna sa...

uh, jag minns hur det var att jobba ute i gassande sol och sen ha ett ärende in i stora växthuset. som att gå in i en tjock vägg av varm fuktigluft. inget skoj alls.
men lite värme måste det ju vara för att man ska kunna skörda frukterna av sitt slit! :oD

Sara sa...

Vet du vilken temperatur som är det idealiska inne i växthuset? Har skaffat växthus i sommar och är lite osäker när jag ska lufta och inte.

Malin sa...

Vädring och vattning i växthuset det tar sin tid...Idag har luften stått stilla så det har inte rört sig därinne trots tvärdrag. Brukar spola golvet därinne med kallt vatten och genast blir det friksre för en stund men är såklart en kortsiktig lösning.
Jag har också en stor tunna med vatten i mitt hus...och jag inbillar mig också att det temperade vattnet är trvligare för plantorna...
Må så gott i värmen
Från Malin

Lilla B sa...

julie: Precis! De har det också jobbigt i för hög värme.

Lilla B sa...

bloggblad: ja - det gäller för inglasade altaner också. Åtminstone för physalisens del. Om folk vill svettas och stånka i värmen är det en annan sak :)!

Lilla B sa...

sericea: Lagoma korvar är bäst! Jag gillar värme men allt har en gräns. Den gå vid pass 28 grader....

Lilla B sa...

sara: Det beror lite på vad man odlar. Men för tomater och gurka bör man hålla ner temperaturen till under 30. Det står ibland att mn ska under 28 men det är svårt riktigt varma dagar. Jag har inte märkt att det går åt fanders vid 30 heller. Men när det når såna höjder låter jag dörren stå öppen också. Med risk för kattbesök.
Välkommen hit, förresten.

Lilla B sa...

malin: Visst är det ett sjå att få temerturen lagom! Jag spolar också det kalla brunnsvattnet över grusgången i mitten av växthuset.
Det är inte så många dagar som det är så här hett ute!

Villa Nian sa...

Lyssnar (läser) och lär. :-)

Lilla B sa...

tina: Så bra att du tycker det! Då fortsätter jag att ta ut de pedagogiska svängarna! :)