27 maj 2007

Utflyttning


Nu har jag flyttat ut sommarblommorna för avhärdning. De står utanför växthuset under fyra lager fiberduk.

Ska man fjäska för blomster så ska man....

Inne i växthuset blev de nedre hyllplanen tomma. Jag plockade bort dem.


Salvian växer galet fort. Den blommar i blekblått och står så fint tillsammans med pelargonen.


Men nu börjar jag fundera - kan jag skära ner salvian när blommorna är överblommade? Kommer det ett andra flor?
Vet någon?

4 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag brukar (när jag hinner/orkar/ids) knipsa av alla blommor på alla kryddor - i tron om att bladen blir beska annars, som ruccola och salladsblad blir.

Det växer rätt bra på min altan också! Fast jag har ganska lite i år.

Lilla B sa...

bloggblad: Hur mår physalisen? För den växer väl på din altan? Blommorna på salvian kan man nog plocka undan när de är utblommade. Men jag undrar om man kan gå betydligt brutalare fram. Rediga tag med sekatören, alltså.
Vet knappt om jag vågar.

Anonym sa...

Är det kryddsalvia du menar eller den fantastiska daggsalvian? Daggsalvian driver jag upp varje år och jag tar bort blomställningarna när de blommat ut så att nya kan ta vid. I veckan kommer jag att plantera ut pelargoner i urnor och tomatplantor och anar är på avhärdning....ett evigt bärande ut och in.

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästren: Jag tror inte riktigt på kryddsalvia. Bladen har inte salviaarom.
Köpte den som planta förra året. Den växte men inte så enormt. Då stod den ute. Jag tog in den i växthuset innan frosten och grävde ner i markbädden. Hade ingen aning om hur de skulle klarar sig. Det gick galant och nu växer den så det nästan hörs. Bladen är lite åt olivträdhållet och blommorna blekblå. Vackra är ordet.

Bärandet, ja. Där kan vi ta varann i hand. Jag bär dahlior ut ch in. De är rediga klumpar och väger bly... Men sommarblommorna får avhärda sig själva under många lager fiberduk. Det brukar bli bra. Man blir lite lat med åren....
Eller metodisk/erfaren. Ja, det låter bättre.
Men det är nog latmasken som härjar ändå.
Blomställningarna får ryka när de är överblommade. Men tror du att jag kan skära tillbaka lite i samma veva? Den växer så man snart får tränga sig fram i växthusgången.